Tiroid Bezi Hormonları
Büyüme, gelişme ve çeşitli metabolik olaylar için ...
Tedavinin ilk aşaması tiroid bezinden salgılanan hormonlarla ilgili bir problem varsa öncelikle bu durumun düzeltilmelidir. Hipotiroidizmi düzeltmek için dışarıdan tiroid hormonu vermek gerekir. Hipotiroidizme neden olan tiroid bezi patolojileri medikal olarak tedavi edilirler. Hipertiroidizm (zehirli guatr) varsa antitiroid ilaçlar ile (propisil, vb.) hastanın tiroid fonksiyonları normale getirilmeli ve daha sonra gerekiyorsa cerrahi tedavi veya radyoaktif iyot tedavisi planlanmalıdır.
Tiroid bezinin cerrahi tedavi gerektiren hastalıkları arasında şu patolojiler sayılabilir:
Sadece tiroid bezinin tek tarafında patoloji olan ve diğer tarafın tamamen normal olduğu iyi huylu tiroid bezi patolojilerinde tek taraflı girişim yeterli olacaktır.
Temel prensip hangi tarafta operasyon yapılıyorsa o taraftaki dokunun tamamının çıkartılmasıdır. Tiroid bezi kanserlerinin cerrahi tedavisinde de çoğu zaman total tiroidektomi (tiroid bezinin hepsinin çıkartılması) yapmak gereklidir. Tecrübeli ellerde yapıldığında operasyona bağlı komplikasyonlar (ses tellerinin yaralanması ve vücudun kalsiyum dengesinin sağlanmasında önemli rol alan paratiroid bezlerde olabilecek hasarlanma) %1’in altındadır. Tiroid bezinin hepsinin çıkartılmadığı durumlarda uzun dönemde hastaların %30’unda hastalık tekrar etmektedir (örneğin multinoduler guatrda olduğu gibi) ve 2. cerrahi girişim gerekirse bu işleme ait riskler 8-10 kat daha fazla olmaktadır.
Bazı durumlarda boynun yan tarafında yer alan lenf bezlerinin de çıkartılması gerekebilir. Operasyon sonrası kişinin hayatını idame ettirebilmesi için gerekli olan tiroid hormonunu dışardan ilaç olarak vermek gerekir. Bunlar çok güvenli ilaçlardır ve önemli hiçbir yan etkileri yoktur. Hayat boyu uygun doz hesaplanarak güvenle kullanılabilirler.