Tiroid-Bezi-Hormonları

Tiroid Bezi Hormonları

Büyüme, gelişme ve çeşitli metabolik olaylar için gerekli olan tiroid hormonları tiroid bezi tarafından sentezlenir, depolanır ve salgılanır. Tiroid hormonları tiroksin (T4) ve triiyodotironinin (T3) fazla salgılanmaları metabolizma hızını artırırken, salgılanmalarının azalması metabolizma hızını yavaşlatacaktır.

Tiroid hormonlarının salgılanmasında hipofizden salınan tiroid stimulan hormon (TSH) ve hipotalamustan salgılanan tirotiropin releasing hormon (TRH) da önemli rol oynarlar. Bu hormonların arasında çok hassas denge mekanizmaları söz konusudur.

Tiroid Hormonu ve İyot

Tiroid hormonlarının yapısındaki en önemli madde iyottur. İyot besinlerle alındıktan sonra tiroid bezinde çeşitli mekanizmalarla tiroid hormonlarının yapı taşını oluşturur. İyot metabolizmasındaki değişiklikler tiroid bezi fonksiyonunda bozulmaya neden olabilirler.

prof-dr-serdar-ozbas

Tiroid bezi hormonları nelerdir?

Tiroid bezi; triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) adı verilen iki ana hormon üretir. Bu hormonlar vücuttaki metabolizmayı kontrol ederek enerji üretimini ve hücrelerin büyümesi ve gelişmesini düzenlenmesinde görev alırlar.

Tiroid hormonları çalışmazsa ne olur?

Tiroid bezi az çalıştığı zaman tiroid hormonları da az salgılanır. Bu hormonlar metabolizmayı düzenlemektedir. Az çalıştıkları takdirde; yorgunluk, halsizlik, seste boğuklaşma, dilde büyüme, ciltte kuruluk ve dökülme görülebilir.

Tiroid bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Tiroid bozukluğu iki şekilde görülür. Tiroid hormonlarının çok çalıştığının belirtileri; çarpıntı, yüksek tansiyon, sinirlilik ve terlemeyken tiroid hormonunun az çalıştığının belirtileri; halsizlik, depresif hal, ellerde ve ayaklarda ödem, ses kısıklığı olarak gösterilebilir.

T3 ve T4 hormonu nedir?

T3 ve T4; tiroid bezinin iki ana hormonudur. T3 ve T4 hormonları, tiroid uyarıcı hormon (TSH) tarafından kontrol edilir.

Tiroid hormonu kilo aldırır mı?

Tiroid bezleri az çalıştığı durumlarda tiroid hormonu da az salgılanmaktadır. Tiroid hormonlarının az çalışması metabolizmayı etkileyeceğinden kilo almak kolay hale gelir.

Tiroid bezi az çalışırsa ne olur?

Tiroid bezi az çalıştığında hormonlar da az salgılanır. Bu sebeple hipotiroidi ortaya çıkar. Hipotiroidi oluştuğunda; uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik, saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma, seste kısıklık, kilo artışı, ciltte kuruluk gibi durumlar ortaya çıkabilir.

TSH nedir?

Tiroid bezinin iki ana hormonunu düzenleyen tiroid uyarıcı hormondur.